De bouw is een onmisbare sector in ons land en biedt veel werkmogelijkheden. In Nederland is zo’n 6% van de werknemers werkzaam in deze sector, je kunt je dus wel een voorstelling maken van de waarde hiervan. De bouw gaat altijd door en heeft altijd wel verschillende projecten lopen die moeten worden afgerond. Een bouwproject kent verschillende fasen en wordt dan ook van ontwerp tot oplevering in detail uitgewerkt. Een bouwproject gebruik je onder meer voor de oplevering van woningen, scholen, kantoren en winkels en vraagt betrokkenheid van verschillende partijen. Ben jij op zoek naar een bouwproject of wil je er juist een starten, dan kun je de bouwplaats natuurlijk niet over het hoofd zien. Wat er allemaal komt kijken bij een bouwplaats lees je in dit blog.

 

Afzetting

Het is belangrijk om de bouwplaats goed af te zetten met bouwhekken. Hiermee creëer je een officiële bouwplaats met een bepaald terrein en zorg je ervoor dat de kans op ongewenste bezoekers wordt verkleind. Ook is een officiële bouwplaats volgens de regelgeving nodig om de werkzaamheden uit te voeren, je kunt immers niet op iedere plek zomaar een bouwproject starten. Scherm de bouwplaats goed af met hekken en voeten die je met elkaar verbind met speciale klemmen.

 

Energievoorziening

Een bouwplaats zonder energievoorziening gaat natuurlijk niet werken, daarom is het belangrijk om te zorgen voor voldoende watervoorzieningen en stroomvoorzieningen. Denk aan bouwwaterputten, bouwmeterkasten en verdeelkasten. Daarnaast heb je goede verlichting nodig waarmee je op elke plek van de bouwplaats goed en veilig kunt weken. Plaats de bouwlampen wel op zo’n manier dat werknemers niet constant in het licht kijken. Vergeet ook niet om de bouwplaats te voorzien van haspels, stekkers, kabels en zaklampen.

 

Transport

Het is duidelijk dat je een bouwproject niet met de hand gaat uitvoeren, maar gebruik maakt van machines en transportmiddelen. Hierbij maak je onderscheid tussen verticaal transport en horizontaal transport. Denk aan bouwliften, dakdekkersliften, hijs- en spanbanden, stortkokers, takels, kraancontainers, kruiwagens en palletwagens. Zorg dat al deze middelen aan de veiligheidsnormen voldoen voordat je hier gebruik van maakt.

 

Veiligheid

Veiligheid op de bouwplaats is van groot belang. De veiligheid kun je waarborgen door de bouwplaats te voorzien van voldoende helmen, doorwerktenten, gehoorbescherming, handschoenen, kniebeschermers, brillen en stofmaskers. Vergeet ook het nood gebouw en de bouwkeet niet. De bouwkeet is een tijdelijke en verplaatsbare huisvesting voor bouwvakkers op de bouwplaats en is primair bedoeld als ruimte voor een welverdiende pauze. Je kunt online verschillende varianten vergelijken en een bouwkeet kopen.